Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

P en Q onbekend

Hallo,

Heb een vraagje over een gonio-vergelijking. K is de volgende functie:

Pcos(2x)+Qsin(2x)+3 P,QÎR

Het bereik van K: [ -2P, Q+4 ] Bereken P en Q.
Het volgende heb ik al gevonden:
Bereik K: [ -Ö(P^2+Q^2)+ 3, Ö(P^2+Q^2)+3 ]
Dus -Ö(P^2+Q^2)+ 3=-2P en Ö(P^2+Q^2)+3=Q+4
~Ö(P^2+Q^2)=2P+3 Ù Ö(P^2+Q^2)=Q+1
~ P^2+Q^2=4P^2+12P+9 Ù P^2+Q^2=Q^2+2Q+1
~ P^2=2Q+1 Ù Q^2=3P^2+12P+9

Nu kom ik helaas niet verder. Heb al geprobeerd om P in te substitueren in de eerste vergelijking. Maar dan kom je op een 4de graads vergelijking met ÖP met een constante die je tot nul met oplossen. Dat lukt me niet. Is hier een methode voor om dit op te lossen. (misschien in een matrix vorm. Twee vergelijking en twee onbekenden, moet natuurlijk oplosbaar zijn.

De goede antwoorden zijn overgens (P,Q)=(-1,0)Ù(P,Q)=(5,12).

Alvast hartelijk bedankt! GrJasper



Jasper
Student hbo - zaterdag 6 maart 2004

Antwoord

Je hebt -Ö(p2+q2) + 3 = -2p en ook Ö(p2+q2) + 3 = q + 4.
Zet dit duo eens onder elkaar en tel ze op! Ben je ineens van die wortelvorm af.

MBL
zaterdag 6 maart 2004

©2001-2024 WisFaq