Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Convergentie ?

Is de volgende reeks divergent of convergent?
å(1/((ln x)^(ln x)))

ik weet dat het moet bewezen worden door middel van het integraalcriterium...

dank bij voorbaat

Jan.

jan di
Student universiteit - woensdag 3 maart 2004

Antwoord

Ik denk dat de reeks convergent is: immers, de termen zijn allemaal positief vanaf x=2, en je kan de term als volgt verhogen (door de noemer te verlagen):
1/((ln x)^(ln x)) 1/((e2)^(ln x))
= 1/(e^(2lnx)) = 1/((e^lnx)2) = 1/x2

En die laatste reeks convergeert.

Die termverhoging gaat wel pas op voor lnx e2, dus vanaf x=1618, maar dat doet er niet toe: voor x=2 tot 1618 kan de som nooit oneindig worden.

Hoe je het rechtstreeks met de integraaltest zou moeten doen, is mij onduidelijk. Het lijkt me nogal een lastige integraal. Weliswaar kan je de noemer nog omvormen tot x^ln(lnx), maar of dat makkelijk te integreren is?

Groeten,
Christophe.

PS: de sommatie voor x=3 tot 10000 kwam bij mij uit op 4,4277319027 en voor x=3 tot 1000 kwam uit op 4,4269417611 dus ik denk wel dat dat convergeren juist is.

PS2: als het echt met de integraaltest moet, dan reageer je maar op dit antwoord en dan zal een andere beantwoorder je hopelijk kunnen helpen...

Christophe
donderdag 4 maart 2004

©2001-2025 WisFaq