To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Contante waarde

Ik heb een vraag over contante waarden. Het wordt behandeld in een module over rijen en reeksen in mijn opleiding:

Bij een handelaar dient er 15000 direct te worden betaald. Het resterende bedrag kan worden gefinancierd door middel van 36 maandelijkse termijnen van 795 waarbij de eerste termijn pas over 2 jaar na aankoop hoeft te worden voldaan. In die 2 jaar hoeft geen intrest te worden betaald over de uitstaande schuld.
Bereken de contante waarde van alle betalingen ervan uitgaande dat de maanlijkse intrest steeds 1,5% bedraagt.

Henri
Student hbo - maandag 23 februari 2004

Antwoord

Henri,

De netto contante waarde is het bedrag dat een toekomstig bedrag nú waard is, oftewel het bedrag dat de handelaar direct zou accepteren in plaats van de uitgestelde betalingen. Dat betekent:

NCW = 15000 + 795/(1+0,015)24 + 795/(1+0,015)25 + ... + 795/(1+0,015)24+36.

Dit kun je natuurlijk compacter schrijven:

NCW = 15000 + 795 å 1/1,015t

waarbij de sommatie loopt over t=24 t/m 60.

KLY
maandag 23 februari 2004

©2001-2025 WisFaq