Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 20379 

Re: Bereking benodigde omvang en max afwijking

Allereerst enorm bedankt voor de snelle reactie!

Ik heb echter toch nog wat vraagjes. het zal vast een hele stomme vraag zijn, maar ik kan niet helemaal bevatten hoe een forumele als: z·Ö{p.(1-p)/n}
een getal kan geven wat de onnauwkeurigheid weergeeft zonder dat er een getal in de forumule zit wat de totale populatie voorsteld. Stel dat de gehele groep VIPS maar uit die 100 personen zou bestaan, dan zou de onnauwkeurigheid toch 0 zijn? of begrijp ik het begrip onnauwkeurigheid nu niet?

Overigens zou er op mijn opleiding geen kip naar kraaien als ik onnauwkeurigheid, betrouwbaarheid en representatief niet eens noem in mijn sciptie. Maar wat ik wel denk te moeten benoemen is waarom ik denk dat die 100 personen per groep genoeg zijn om uitspraken te doen over de klanttevredenheid. Zowel mijn afstudeerbegeleider en vrienden van het VU hadden mij verteld dat op HBO niveau een TOTAAL van 100 zelfs genoeg zou zijn. Maar wat is de beargumentatie hierachter? Dit konden ook die vrienden van het VU mij niet vertellen, hoe komen ze dan aan dat getal 100??

Hoop dat je weer kunt helpen.!

Wederom bij voorbaat dank, veel dank!

Roy
Student hbo - woensdag 18 februari 2004

Antwoord

Een steekproefgrootte is gebaseerd op het idee hoeveel mensen je nodig hebt om een nauwkeurige schatting te krijgen. Mits representatief, geeft een steekproefgrootte van ca 400 een goed overzicht van wat in die populatie speelt. Dat geldt zowel voor een populatie van 10.000 als 10.000.000 individuen. Wanneer echter de populatie klein blijkt te zijn (kleiner dan 4000 ongeveer) dan gaat die populatie een rol spelen in die zin dat je dan een te grote steekproef hebt. Natuurlijk is dat laatste geen echt bezwaar maar statistisch mag je desgewenst dan de steekproef nog wat verkleinen.

Die onnauwkeurigheid geeft aan hoever een percentageschatting naast de werkelijkheid zit.
In een steekporef van 100 VIPS geven er 60 aan volgend jaar weer terug te willen komen. Uit je onderzoek schat je nu 60%. In werkelijkheid kan het afwijken. Die onnauwkeurigheid geeft aan hoeveel die afwijking kan zijn. Een onnauwkeurigheid van bv 9% betekent dan dat dat in werkelijkheid tussen de 51% en 69% van de VIPS volgend jaar terug wil komen.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 19 februari 2004

©2001-2024 WisFaq