Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De som van de ogen bij drie dobbelstenen

je gooit met drie dobbelstenen. De som S van de ogen neemt één van de waarden 3 t/m 18 aan. Bepaal de kansverdeling van S en bereken de verwachtingswaarde van S. Beschrijf hoe je het gooien met drie dobbelstenen met je rekenmachine kunt simuleren met toevalsgetallen.(Voer de simulatie minstens 200(!) keer uit en schrijf duidelijk op wat je hebt gedaan) en tel het aantal keer dat de som gelijk was aan bijvoorbeeld 10. Vergelijk dit met de theorethische kans P(S=10). Doe dit ook voor de andere uitkomsten.

Maarte
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 12 maart 2002

Antwoord

Ik heb een mooi lijstje voor je. Hierin kan je het aantal mogelijkheden per uitkomst zien (S=3..S=18), met de kans en de verwachtingswaarde:

q2031img1.gif

Als je 'het gooien met 3 dobbelstenen' wilt simuleren zou ik gebruik maken van deze website:Maar het ziet er naar uit dat je het met de grafisch rekenmachine moet doen. Nou staat er in WisFaq wel iets over Kanssimulatie.

Misschien is http://ostermiller.org/ti82/dice.html iets?

Heb je nog vragen, dan horen we het wel.

WvR
dinsdag 12 maart 2002

©2001-2024 WisFaq