Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 19484 

Integraal van arctan(x)

Dag Anneke
Ik ben wat laat. Het was eigenlijk een andere integraal die ik met partiële integratie had opgelost en waar ik nog enkel de integraal van arctan(x) moest vinden. Wanneer ik de oorspronkelijke integraal met substitutie had geprobeerd, bekwam ik daarvoor een eenvoudig antwoord. Ik vroeg mij gewoon af of het mogelijk was om de integraal van arctan(x) op te lossen, wat waarschijnlijk niet het geval is. Bedankt voor de hulp
groeten Peggy

Peggy
Student universiteit België - maandag 2 februari 2004

Antwoord

dag Peggy,

Jawel hoor, de integraal van arctan(x) kun je wel berekenen, en wel met behulp van partiële integratie.

$\eqalign{\int {\arctan \left( x \right)\,dx = \left[ {x \cdot \arctan (x)} \right]} - \int {\frac{x}{{1 + {x^2}}}\,dx = x \cdot \arctan (x) - \frac{1}{2}\ln \left| {1 + {x^2}} \right| + C}}$

De integraal van arctan(x)·cos(x) is daarentegen niet uit te drukken in de 'normale' functies, maar dat hoeft dus niet, gelukkig.
groet,

Anneke
dinsdag 3 februari 2004

©2001-2024 WisFaq