Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

1050 blz zelfstudie

Hallo iedereen,

Student 1 en student twee moeten elk 1050 blz lezen. Student leest elke week 50 blz MAAR de eerste week heeft hij veel tijd en leest er 100. Student twee leest er de eerste week geen (0) dan 10, 20, 30,... Wanneer zzal student 2 evenveel bladzijden gelezen hebben als student een. (antwoord moet tussen 11 en 12 liggen). Is er iemand die me kan helpen met dit vraagstuk. Want heb bijna al alles geprobeerd. Alvast bedankt

Stijn
2de graad ASO - dinsdag 27 januari 2004

Antwoord

I leest volgens het tempo 100, 150, 200, 250 enz.
Dat komt neer op een rekenkundige rij met algemene term 100 + 50t.
Na t weken heeft I dan 100 + 50(t-1) = 50t + 50 bladen gelezen. Vul voor t maar een waarde 1 in.

II leest volgens het schema 0, 10, 20, 30 enz.
Dat is een rekenkundige rij met aanvangsterm 0 en verschil 10.
Het komt er nu op neer te bepalen hoeveel bladzijden na t weken gelezen zijn.
Na t weken zijn er 0 + 10 + 20 + ....10(t-1) bladzijden gelezen.
De somformule geeft hiervoor 1/2.t.(0 + 10t - 10) = 5t2 - 5t
(vul voor t maar weer eens 1, 2, 3 enz. in)
Nu moet 50t + 50 = 5t2 - 5t worden opgelost en dat zal wel lukken, denk ik. Ik vond t = 11,8

Advies: schrijf voor beide studenten eens onder elkaar op hoeveel ze al gelezen hebben. Dan zie je waarschijnlijk wel hoe het in elkaar zit.

MBL
dinsdag 27 januari 2004

©2001-2025 WisFaq