Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuksplitsen?

Ik kom niet uit de integraal van 1/(1/4 + u^2 - u) naar du
Volgens mij is breuksplitsing het antwoord maar ik kom uiteindelijk steeds uit op 1 = 0 en dat zou volgens mij iets nieuws zijn
Ik heb de noemer uitgewerkt in (u - 1/2) (u - 1/2)
(zijnde: u^2-u+1/4) volgens mij heb ik dan 2 nulpunten (bij beide is u = 1/2). Maar als ik dat invul kom ik uiteindelijk uit op 1 = 0, dus noppes.

Ben ik met de breuksplitsing op het verkeerde spoor (substitutie en partieel integreren zie ik helemaal niet als een oplossing) of zit ik er helemaal naast. Graag licht in de duisternis.
Bij voorbaat hartelijk dank en met vriendelijke groeten,

Giel P
Student hbo - donderdag 22 januari 2004

Antwoord

Voor de integraal van de functie 1/[(u-1/2)2] heb je toch helemaal geen breuksplitsing nodig!?

Je schrijft de breuk als (u-1/2)-2 en de primitieve ligt voor het opscheppen.
Wat dacht je van -(u-1/2)-1 ofwel -1/(u-1/2) ?

MBL
vrijdag 23 januari 2004

©2001-2024 WisFaq