Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Som Lagrange-veeltermen = 1

ik probeer te bewijzen dat (ik hoop dat alle sommatie tekens enzo goed doorkomen...)

å(j=1..n) Lj(x) = 1 voor alle x

met Lj(x) de Lagrangeveeltermen = p(x)/[p'(xi)*(x-xi)]

ik heb geprobeerd om het uit te schrijven, op gelijke noemers te brengen, voor n = 2 gaat dit gemakkelijk maar ik zie niet in hoe je het dan kan veralgemenen.

hopelijk kunnen jullie mij helpen.

Dorien

Dorien
Student universiteit België - donderdag 22 januari 2004

Antwoord

Hoi,

Op MathWorld vinden we de precieze definitie van de Lagrange interpolerende veeltermen.

Formule (10) geeft de veelterm p(x) zoals jij die definieerde. Formule (12) kan je makkelijk bewijzen en geeft een uitdrukking voor p'(xj). De interpolerende veelterm is dan gegeven door formule (15).

Als je nu f(x)=1 laat interpoleren in n (1) verschillende punten xi, dan zijn alle yi=1 uit formule (15). Door n verschillende punten gaat er precies één veelterm van graad hoogstens n-1. f(x) is ook een veelterm van graad n-1 die door al die n punten loopt, daarom moet P(x)=f(x) en dat bewijst je stelling.

Bekijk je ook eens wat er gebeurt als je f(x)=x interpoleert in n (2) punten? Als als f(x) een veelterm is van graad k?

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 22 januari 2004

©2001-2025 WisFaq