Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Somrij meetkundige rij

Hallo,
ik heb de volgende rangnummerformule: W(n) = n²
en de eerste drie termen van deze meetkundige rij is:
1,4,9. Dus de som van de eerste drie termen is 14.

Maar ik wilde dit dus met de formule voor de somrij erekenen, en dat lukte niet. Ik begrijp dat het verschil tussen de termen steeds 2 meer is: 3,5,7 etc. En ik wil dus de reden weten? = r.

Sn= b* (1-rn)/(1-r)
Dit is de formule voor somrij.
b=1 in dit geval.

groetjes,

toktok
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 19 januari 2004

Antwoord

w(n)=n2 is helemaal geen meetkundige rij! In een meetkundige rij wordt elke nieuwe term gevormd door de vorige term te vermenigvuldigen met een constant getal.
w(n)=2n is bijvoorbeeld wel een meetkundige rij, met reden 2.

Als het enkel op de formule aankomt: de som van de eerste n wadraten wordt gegeven door S = 1/6n(n+1)(2n+1)

cl
maandag 19 januari 2004

 Re: Somrij meetkundige rij 

©2001-2025 WisFaq