Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleiden

kunt u even narekenen of hetvolgende juist is uitgevoerd.
vraag f'(1)als f(x)= x^(x).ln(1/x)
antwoord f'(1) = -1

bedankt voor de controle

Yvonne
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 13 januari 2004

Antwoord

Hoi,

Inderdaad geen makkelijke.

Om het overzichtelijk te houden, kappen we hem in stukjes:
f'(x)=[xx]'.ln(1/x)+xx.[ln(1/x)]'

Om [xx]' te berekenen, gaan we hier via een tussenstapje (altijd handig om die functies van x in de exponenten weg te werken).
We nemen g(x)=ln(xx) en berekenen g'(x).
Dan hebben we: g'(x)=[xx]'/xx, zodat:
[xx]'=xx.g'(x). En g'(x) is makkelijk te berekenen: g(x)=x.ln(x), dus is g'(x)=[x]'.ln(x)+x.[ln(x)]'=ln(x)+1.
Dus is [xx]'=xx.(ln(x)+1)

[ln(1/x)]'=[-ln(x)]'=-1/x of als je dit te makkelijk vindt:
[ln(1/x)]'=1/(1/x).[1/x]'=x.(-1/x2)=-1/x.

Je kan dan een uitdrukking opstellen voor f'(x), maar aangezien je bent enkel geïnteresseerd in de waarde in x=1 kan het met minder schrijfwerk:

[xx]'=11.(ln(1)+1)=1
[ln(1/x)]'=-1/1=-1
f'(x)=[xx]'.ln(1/x)+xx.[ln(1/x)]'=1.ln(1/1)+11.(-1)=1.0+1.(-1)=-1.

Je berekening was dus dik in orde.

Samengevat:
1. hou het overzichtelijk
2. herhaal jezelf niet teveel (zo vergeet je enkel dingen over te schrijven)
3. denk aan het truukje met ln() om functies in de exponenten eenvoudiger te behandelen

Groetjes,
Johan

andros
dinsdag 13 januari 2004

©2001-2024 WisFaq