Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Omzet bedrijf

Dit is het vraagstuk waarvan ik het juiste antwoord niet vind:

In een poging om prognoses voor de toekomst te maken, onderzoekt het (succesvolle) bedrijf Dovitaman zijn jaarlijkse omzet van de voorbije jaren. Noteer O(n) voor de omzet in jaar n, te beginnen met n = 0 wat overeenstemt met het jaar 1995. Er is gegeven dat de omzet voor 1995 gelijk is aan 23 200 000 EURO. Het bedrijf stelt vast dat de jaarlijkse omzet exponentieel is gegroeid om in 2001 te eindigen met 32 270 000 EURO.

1. Geef op basis van de gegevens een formule voor de jaarlijkse omzet O(n) (n E N).

2. Met hoeveel procent neemt de jaarlijkse omzet toe?

3. Hoeveel bedraagt de totale omzet van de jaren 1995 tot en met 2001?

Bedankt voor jullie hulp!

bart
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 8 januari 2004

Antwoord

Eerst eens kijken met welke groeifactor er gegroeid is,
uiteraard is dat 32 270 000/23 200 000 = 1,39 in zes jaar.
Per jaar is de groefactor nu 6Ö1,39 = 1,05654
1. Nu kun je hieruit halen: O(n)=23,2 mln × 1,05654n
2. Toename per jaar is 5,654%
3. Hiervoor de eerste 6 termen uitrekenen en optellen of (nog beter) de somformule van een meetkundige rij gebruiken.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 8 januari 2004

©2001-2024 WisFaq