Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binominale verdeling postzegels

Een zeer grpte partij postzegels bevat 50% zegels die de verzamelaar V nog niet heeft. Hij mag er lotenderwijs een aantal kopen.
a. Als hij er 12 koop, hoe groot is dan de kans dat hij daar slechts drie of nog minder nieuwe zegels bij zijn?

b. Hoeveel moet hij er minimaal kopen om met een kans van meer dan 80% ten minste vier te krijgen die hij nog niet heeft?

antwoord

a. P(k3) = 0,0730 Met behulp van de tabel dus.

b. Hier kom ik niet uit. Ik weet niet hoe ik met de gegevens op een getal voor n moet uitkomen.

Alvast bedankt voor de hulp

Dennis
Student hbo - woensdag 7 januari 2004

Antwoord

Hallo Denis,

P(X4)=1-P(X3)
Er moet dus gelden dat 1-P(X3)>0,8
N kan alleen de waarde 0,1,2,3,.... aannemen.

Met b.v. de TI-83 kun je dit als volgt oplossen.

Y1=1-binomcdf(X,0.5,3)
Tblstart = 0
DTbl=1
X = 9 geeft Y1 = 0,7461
X = 10 geeft Y1 = 0,8281

Hij moet dus minstens 10 zegels kopen.

wl
woensdag 7 januari 2004

©2001-2025 WisFaq