Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rangnummer formule bij Recursie vergelijking

Ik heb een recursievergelijking:

Un=Un-1+n met U1=1

De verschilrij is \DeltaUn=\DeltaUn-1 + 1

Nu moet ik de rangnummer formule geven, maar ik kom er niet uit, aangezien de rede met iedere term 1 toeneemt:

\DeltaU1=1
\DeltaU2=2
\DeltaU3=3
\DeltaU4=4

Ralf B
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 6 januari 2004

Antwoord

Hoi,

\DeltaUi=i en \DeltaUi=Ui-Ui-1 met \DeltaU1=U1.

Uitschrijven geeft:
\DeltaU1=U1=1
\DeltaU2=U2-U1=2
\DeltaU3=U3-U2=3
...
\DeltaUi=Ui-Ui-1=i
...
\DeltaUn-1=Un-1-Un-2=n-1
\DeltaUn=Un-Un-1=n

Alles optellen en schrappen waar mogelijk:
sum(\DeltaUi:i=1..n)=Un=sum(i:i=1..n)

Wellicht herken je sum(i:i=1..n). Zoniet, bedenk dan dat als S=1+2+...+(n-1)+n, dat ook S=n+(n-1)+...+1. Term per term optellen levert 2.S=(1+n)+(2+(n-1))+...+(n+1)=n.(n+1) en dus: S=n.(n+1)/2.

Groetjes,
Johan

andros
dinsdag 6 januari 2004

©2001-2025 WisFaq