Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kans dat zaden opkomen

Bepaalde zaden hebben in ons klimaat een kans van 0,4 om op te komen. Hoeveel zaden moet men planten opdat tenminste twee zaden opkomen?

a. met een kans van tenminste 80%
b. met een kans van tenminste 90%
c. met een kans van tenminste 95%
d. met een kans van tenminste 99%

Ik heb een aantal sommen gedaan die gaan over de binominale verdeling maar die waren in een andere vorm. Ik weet echter niet hoe ik dit moet aanpakken. Ik neem aan dat a t/m d nagenoeg opdezelfe manier gaat of zit er een addertje onder het gras?

Dennis
Student hbo - zondag 4 januari 2004

Antwoord

Voor alle opgave geldt:
p=0,4
n=?
k=1

a.
P(X1)=0,8
P(X1)=0,2

b.
P(X1)=0,9
P(X1)=0,1

c.
P(X1)=0,95
P(X1)=0,05

d.
P(X1)=0,99
P(X1)=0,01

Met behulp van onderstaande scriptje kan je proberen de goede waarde voor n te vinden.
Kies n steeds zo dat P(Xk) groter of gelijk is aan de gevraagde kans.


Als het goed is kom je dan uit op:
a. n=7
b. n=9
c. ...
d. ...

Uiteraard kan je dit ook doen met een tabel of met je GR.
Zou het zo lukken?

WvR
zondag 4 januari 2004

©2001-2024 WisFaq