To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limieten: kleinste waarde van N bepalen in functie van epsilon

limx®¥x/(2x-1)= 1/2
Volgens de definitie betekent dit dat er voor elke e0 een N bestaat, zodanig dat:
abs((x/(2x-1))-1/2) e als x N
Bepaal de kleinste waarde van N, uitgedrukt in e.

Moeten we als volgt doen:
1/2 - e x /(2x - 1)
En daar de x uithalen (aan de ene kant) zodat we N kunnen uithalen met uitdrukking in e.
Is dat de goede oplossing op die manier?

De Rid
Student universiteit België - zondag 4 januari 2004

Antwoord

Hoi,

Voor reële N0 en voldoende groot zal voor elke xN inderdaad gelden dat 2x2x-10, zodat x/(2x-1)1/2.
Dus is abs[x/(2x-1)-1/2]=x/(2x-1)-1/2

De voorwaarde abs[x/(2x-1)-1/2]e is dus equivalent aan: x/(2x-1)-1/2e (en niet met wat jij schreef...).
Hieruit haal je een voorwaarde xf(e).
Voor N=f(e) heb je dus een minimale N(e) zodat xN betekent dat abs[x/(2x-1)-1/2]e. En dat is precies wat je zocht.

Groetjes,
Johan

andros
maandag 5 januari 2004

©2001-2025 WisFaq