Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijkingen

Hallo,

Ik heb enkele vragen die ik jullie zou willen stellen ivm differentiaalvglen.

Zouden jullie me op weg kunnen helpen met volgende dvg;
6y2y'2=y-3y'x

Voor dvg's van een hogere orde zit ik steeds vast na enkele stappen. Waarschijnlijk maak ik steeds dezelfde fout. Ik zal er enkele als vb geven. Kunnen jullie er één uitwerken, want ik kom er zelfs na uren zoekwerk maar niet uit.

yy"+y'2=2yy'
xy"+y'=4x
y"2=4xy"-4y'
y'y'''-3y"2=0

Weten jullie soms ook niet of er gelijkaardige site's bestaan van andere vakken, bv fysica, chemie,...
Jullie zouden me een groot plezier doen me iets te laten weten.
Alvast bedankt!
Gilles.

Van Mo
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 25 december 2003

Antwoord

Hallo Gilles,
Het lukt wel als je gewoon van alles probeert. Er zijn een paar trucs die vaak werken. Ik ken geen methode die altijd werkt. Dus gewoon goed kijken en verschillende dingen proberen.

1) 6 y2 (y')2= y - 3 y' x
Probeer y = a xp, dan is y' = p a xp-1. Als je dat invult en wat vereenvoudigt zie je dat voor p=2/3 en a=1/2·31/3 er gelijkheid heerst. Je hebt dan tenminste één oplossing gevonden. Je kunt nog proberen met y = axp + c, want meestal zijn er meerdere oplossingen, zoals in de volgende voorbeelden van jou.

2) y y" + (y')2 = 2 y y'.
Dit kan ook geschreven worden als:
(y y')' = 2 y y'. Dus voor de functie F = y y' geldt : F' = 2F. Dus F is een exponentiele functie: F(x) = a e2x.
Zodoende hebben we y y' = a e2x. Of liever 2 y y' = 2a e2x
Want 2y y' = (y2)'. En dus is de afgeleide van y2 gelijk aan 2ae2x en dus y2 = a e2x + c Klaar.
Ook zijn er nog constante oplossingen: y = k voldoet hier ook voor willekeurige k

3) x y" + y' = 4 x. Deze is heel gemakkelijk. Het linkerlid is gelijk aan (x y')'. Dan is dus x y' = 2 x2, dus y' = 2 x en y = x2 + C

4) ( y")2 = 4 x y" - 4y'. Ten einde raad ging ik maar eens differentieren. En dat werkte: 2 y" y"' = 4x y"' + 4 y" -4y". Dus y" y"' = 2x y"' ofwel y" = 2x. en die kun je zelf wel aan.

5) y y"' = 3(y")2.
Er komt geen x hierin voor. Dan altijd proberen y = a epx
Invullen levert p = 1/3 als de juiste coëfficient. Ook y = c is oplossing.
Er zijn heel veel boeken wiskunde voor de natuurwetenschappen kijk maar eens in de bibliotheek op je school. maar dikwijls kun je door eerst zelf proberen al op het goede spoor komen.

Succes ermee.
Groeten en veel geluk in het nieuwe jaar.

JCS
zaterdag 27 december 2003

©2001-2024 WisFaq