Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

DV`s die ik niet kan oplossen

1) los op dmv substitutie x+y=u
(2x+2y+1)dx+(x+y)dy=0
2)los op in R: y"+25y=0. Geef ook de opl die voldoet à y(3)=-1 en y'(3)=0

dank bij voorbaat

Pieter
Student Hoger Onderwijs België - maandag 22 december 2003

Antwoord

1)
y=u-x
dy=du-dx
- (2u+1)dx + u(du-dx) = 0
- (u+1)dx + udu = 0
- dx = -u/(u+1) du
Integreer nu beide leden en vind het verband x(u). Kan je het inverteren naar een verband u(x) en zo een verband y(x) vinden?

2)
Dit is een standaardvergelijking. Karakteristieke vergelijking z2+25=0 heeft +5i en -5i als wortels, dus de algemene oplossing is van de vorm y(x)=Asin(5x)+Bcos(5x). De constanten A en B volgen door het opleggen van de randvoorwaarden.

cl
maandag 22 december 2003

©2001-2024 WisFaq