Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Waarom kan je niet delen door nul?

Hallo, ik moet een werkstuk maken over het getal nul dus nu is mijn vraag waarom is bij de opgave 5/0 het antwoord niet goed?

emila
Leerling bovenbouw vmbo - zondag 30 november 2003

Antwoord

Waarom is 12/3 = 4 ? Omdat 4 x 3 = 12.
Waarom is -24/6 = -4 ? Omdat -4 x 6 = -24.

Probeer dit nu ook eens met 5/0.
Het antwoord dat meestal wordt gegeven is: 5/0 = 5. Maar dan zou 5 x 0 = 5 moeten zijn, en dat is niet het geval.
Is dan misschien 5/0 = 0 ? Maar dan zou 0 x 0 = 5 moeten zijn. Ook niet goed.
En zelfs als je een willekeurig ander antwoord probeert, loop je op een onwaarheid vast. Probeer bijvoorbeeld 5/0 = 23. Dan moet 23 x 0 = 5.
Je ziet: niks lukt. Delen door 0 gaat dus niet!

MBL
zondag 30 november 2003

©2001-2024 WisFaq