Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vectorruimte en gelijkwaardige uitspraken

Zij V een vectorruimte. Bewijs dat de volgende uitspraken gelijkwaardig zijn:

i) {v1,....,vn} is ee basis van V.

ii) Ieder element uit V is eenduidig te schrijven als
c1v1+....+cnvn met ci Î.

iii) {v1,....,vn} is een volledig stelsel voor V en voor iedere ?in is {v1,..,vi, ..vn} geen volledig stelsel voor V. ( ik kon niet lezen wat er op de plaats van het ? stond) En boven de vi staat een Ù.

fleur
Student hbo - zondag 23 november 2003

Antwoord

Hoi Fleur,

Het lijkt mij doenbaar dit in de richting i Þ iiÞiii te bewijzen.

i Þ ii

Een basis is per definitie een verzameling vectoren die lineair onafhankelijk zijn, en voortbrengend (dat noem jij blijkbaar 'volledig stelsel'). We weten dat de verzameling {v1,...vn} een basis is, dus voortbrengend, dus is elk element te schrijven als lineaire combinatie van {v1,...,vn}.

Is dit ook eenduidig? Wel, stel dat het op twee manieren kan, dus een keer met c'tjes en een keer met d'tjes, waarbij niet telkens ci gelijk is aan di.

Bv: v = c1v1+...+cnvn = d1v1+...+dnvn met ck ¹ dk voor een k.

Dan
v-v = 0
= c1v1+...+cnvn - (d1v1+...+dnvn)

Dus (ck-dk)vk=...
Dus vk is te schrijven als lineaire combinatie van de andere vi'tjes! Dat kan niet, want de verzameling {v1,...,vn} is lineair onafhankelijk. Dit bewijst dat v eenduidig te schrijven is als lineaire combinatie.

ii Þ iii

Als ieder element uit V te schrijven is als lineaire combinatie van {v1,...,vn}, dan is die verzameling per definitie een volledig stelsel voor V. Het tweede deel van iii luidt: "{v1,...,vn} min {vi} is geen volledig stelsel voor elke 1in".

Dat tweede deel kan je uit het ongerijmde bewijzen: stel dat voor een vi geldt dat {v1,...,vn}min{vi} een volledig stelsel is. Dan kan je ELK element van V schrijven als lineaire combinatie van die vectoren. Dus in het bijzonder kan je ook vi schrijven als
c1v1+...+cnvn,
zonder in het rechterlid gebruik te maken van vi.

Dus je kan vi niet meer EENDUIDIG schrijven als lineaire combinatie van {v1,...,vn}, want zowel vi als c1v1+...+cnvn zijn mogelijk.

Dat is strijdig, want we vertrokken van ii. Dus daarmee is iii bewezen.

iii Þ i

We moeten bewijzen dat {v1,...,vn} een basis is, dus dat die verzameling een volledig stelsel is voor V, en lineair onafhankelijk is.

- Volledig stelsel: OK, want staat expliciet in iii.
- Lineair onafhankelijk:

Weer uit het ongerijmde: stel dat {v1,...,vn} lineair AFhankelijk is, dwz dat
c1v1+...+cnvn=0 met niet alle ci gelijk aan nul.

Stel dat ck¹0. Dan kan je schrijven:

ckvk=-c1v1-...-cnvn waarbij in het rechterlid geen vk meer voorkomt.

Dus vk is te schrijven als een lineaire combinatie (*) van de ANDERE vi'tjes.

Goed, we weten dat {v1,...,vn} een volledig stelsel is voor V. Dus elke v Î V is te schrijven als d1v1+...dnvn. Vervang hierin vk door die net bekomen uitdrukking (*), en je hebt v geschreven als lineaire combinatie van {v1,...,vn} zonder vk te gebruiken. En dat kan je doen voor elke vÎV.

Met andere woorden:
{v1,...,vn}min{vk} is een volledig stelsel voor V, wat strijdig is met de opgave in iii.

Conclusie: {v1,...,vn} is lineair ONafhankelijk en dus een basis.

Hiermee is de equivalentie van i, ii en iii bewezen.

Groetjes,
Christophe.

Christophe
zondag 23 november 2003

©2001-2025 WisFaq