Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Matrices opstellen

Hallo,

Hoe kan ik de matrix opstellen van de spiegeling van driehoek ABC A=(0,0) B=(-2,0) C=(0,4) in de lijn y=4x?
En hoe kan je aan een matrix zien of een afbeelding een spiegeling, draaiing, vergroting of elliptische afbeelding is?
Alvast bedankt,

Joska

Joska
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 17 november 2003

Antwoord

In de kolommen van de gezochte matrix moeten de beelden komen te staan van de basisvectoren, dus van de vectoren
(1, 0) en (0, 1).
Met behulp van deze matrix kun je vervolgens de beelden van de hoekpunten van de driehoek vinden, maar op zich heeft de matrix alleen te maken met de spiegellijn, en niet met de driehoek.

Wat je tweede vraag betreft: het gemakkelijkst zie je de aard van een afbeelding door naar de kolommen te kijken. Daar staan immers de beelden van de basisvectoren. Je moet er soms even een voorstelling (plaatje) van maken om te zien wat het betekent. Teken originelen en beelden, en daarmee kun je achterhalen wat voor een afbeelding het is.
Voor betere uitleg (met dank aan Hans):

Zie betere uitleg

Anneke
dinsdag 18 november 2003

©2001-2025 WisFaq