Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 15134 

Vectoren (lineair afhankelijk)

Zijn v1 en v2 lineair onafhankelijk dan zijn v1, v2 en v1 + v2 lineair AFhankelijk. Bewijs. Het lijkt wel op het vorige bewijs, maar als ik dit min of meer analoog volg, krijg ik het toch niet helemaal rond! Bedankt!!

Groetjes

S. uit
3de graad ASO - maandag 13 oktober 2003

Antwoord

Hoi,

We gebruiken dezelfde notatie als in Vectoren.

Je neemt een lineaire combinatie van v1, v2 en v1+v2:

a.v1+b.v2+c.(v1+v2) = 0
Þ
(a+c).v1+(b+c).v2 = 0
Þ
a+c=b+c=0

Maar hier kan je NIET uit besluiten dat a=b=c, want a=b=1 en c=-1 voldoen hier bijvoorbeeld ook aan. Er bestaan dus lineaire combinaties die 0 leveren, zonder alle coëfficiënten 0 zijn. Hiermee is bewezen dat de vectoren v1, v2 en v1+v2 lineair afhankelijk zijn.

Sneller kon ook: v1+v2=1.v1+1.v2.

Groetjes,
Johan

andros
maandag 13 oktober 2003

©2001-2025 WisFaq