\require{AMSmath} Magische vierkanten De formule voor het berekenen van de uitkomst bij een (pan)magisch vierkant is -- 0,5N(N2+1). Mijn vraag is hoe je aan zo'n formule komt. onbeke Leerling mbo - zondag 12 oktober 2003 Antwoord Noem S de som van de eerste M van nul verschillende natuurlijke getallenS = 1 + 2 + ... + (M-1) + MS = M +(M-1)+ ... + 2 + 1-------------------------------2S = (M+1)+(M+1)+(M+1)+...+(M+1)Dus2S = M(M+1)S = M(M+1)/2In een magisch vierkant staan de getallen tussen 1 en N2. un som is dus N2(N2+1)/2. Dat moet je dan nog delen door N om de som per rij te bekomen. cl zondag 12 oktober 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
De formule voor het berekenen van de uitkomst bij een (pan)magisch vierkant is -- 0,5N(N2+1). Mijn vraag is hoe je aan zo'n formule komt. onbeke Leerling mbo - zondag 12 oktober 2003
onbeke Leerling mbo - zondag 12 oktober 2003
Noem S de som van de eerste M van nul verschillende natuurlijke getallenS = 1 + 2 + ... + (M-1) + MS = M +(M-1)+ ... + 2 + 1-------------------------------2S = (M+1)+(M+1)+(M+1)+...+(M+1)Dus2S = M(M+1)S = M(M+1)/2In een magisch vierkant staan de getallen tussen 1 en N2. un som is dus N2(N2+1)/2. Dat moet je dan nog delen door N om de som per rij te bekomen. cl zondag 12 oktober 2003
cl zondag 12 oktober 2003
©2001-2024 WisFaq