Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tijdconstante

De spanning van de spoel L wordt afgeschakeld, de spoel moet zijn
zelfinductie energie kwijt via een weerstand,
L = 2mH en R = 2 KW
Voor de spoelspanning Ut geldt:U(t) = 230(1-e-t/T)
Hierin is de tijdconstante T = L/R
Nu moet ik de spanning Ut bepalen zoals aangegeven in onderstaand diagram
t in msec 0 1 2 3 4 5
Ut in volt ? ? ? ? ? ?
ik hoop dat jullie het nu wel kunnen oplossen
alvast bedankt

patric
Leerling mbo - zondag 14 september 2003

Antwoord

Ik neem aan dat de formule er zo uit ziet:

U(t)=230·(1-e-t/T)

De tabel is dan een kwestie van invullen. Er is echter een probleem! Hoe zit het met de eenheden!? Of moet je gewoon de SI-eenheden gebruiken.... lijkt me wel! Toch?

L=0,002H
R=2000W
T=L/R=0,002/2000=10-6

t in seconden!
Dus voor t=1msec=1·10-6sec
U(1·10-6)=230·(1-e-1·10-6/10-6)145,3V

Zo ook voor de andere waarden van t.
U(0)=0
U(1)145,3V
U(2)198,9V
Enz...

Met een rekenmachine doe je (hangt een beetje af van het soort rekenmachine natuurlijk):

WvR
zondag 14 september 2003

©2001-2024 WisFaq