Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gaussian Elimination

Beschouw het systeem van 3 vergelijkingen met 3 onbekenden, x,y en z.

(1)...... x + ay + 9z = 2
(2)...... x + 4z = b
(3)...... x + 3y - z = 4

Bepaal de waarden van de getallen a en b waarvoor het systeem precies een oplossing, geen oplossing en oneindig veel oplossingen heeft.

Ik ben bezig geweest met dat Guassian gedoe, maar ik krijg het niet helemaal uitgewerkt, heb van alles geprobeerd, rijen omgedraaid enzo, maar niets werkt. Hoe kom ik tot de oplossingen, want ik moet iets fout doen.

J
Student universiteit - zondag 24 augustus 2003

Antwoord

Zonder Gauss (of eigenlijk toch met):
(1) - (2) geeft:
(4)...... ay + 5z = 2 - b
(3) - (2) geeft:
(5)...... 3y - 5z = 4 - b
(4) + (5) geeft:
(6)...... (a+3)y = 6 - 2b
Onder welke voorwaarden kunnen we uit (6) precies één y vinden?
Inderdaad, als a ¹ -3!
Wanneer voldoet elke y aan (6)? Als 0y = 0, dus als a=... EN b=...
En wanneer vinden we geen enkele y?
Kan je zo verder?

dk
zondag 24 augustus 2003

©2001-2025 WisFaq