Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voorwaardelijke kans

Ik heb wat moeite met het toepassen van de regel P(A|B) = P(AÇB/P(B) en hoop dat iemand me verder kan helpen...

Vraag:
Een televisiepresentatrice doet tijdens een show een spel. Ze werpt tweemaal met met een eerlijke munt, maar houdt het resultaat verborgen. Ze vertelt slechts, dat de uitslag minstens eenmaal 'kop' was en laat iemand uit het publiek (zeg Maarten) raden wat de uitslag van de andere munt was.
Wat kan Maarten best antwoorden en waarom?

Ik had als gebeurtenissen
A = munt één is kop
B = munt twee is kop

Dan heb je P(A) = P(B) = 1/2
en P(AÇB) = 1/2·1/2 = 1/4

Maar dan krijg je voor zowel P(A|B) als P(B|A) dezelfde kans en dat zou dus niet mogen. Kan iemand me vertellen waar m'n blunder zit?

S
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 14 augustus 2003

Antwoord

Je keuze voor de gebeurtenissen is niet zo handig. Op zich geldt hier inderdaad P(A|B)=P(B|A). Ga maar na... je gooit met munt 2 kop... was is de kans om met munt 1 kop te gooien? Antwoord: gewoon een 1/2. Deze kans is immers onafhankelijk van de uitkomst van de worp met de tweede munt (en andersom).

Dan maar even terug naar de vraag...
Je weet dat er minstens één munt zit bij de worp met de twee munten. De vraag is nu: wat was de andere worp?

Als je gooit met twee munten zijn er 4 mogelijke uitkomsten:

MM
MK
KM
KK

De kans op elk van deze mogelijkheden is 1/4.
Je weet dat er minstens 1 munt bij zit... dus:

MM
MK
KM

P(de andere worp is munt)=1/3
P(de andere worp is kop)=2/3

Kortom: niet moeilijker doen dan nodig. Hopelijk helpt dit, anders horen we 't wel.

WvR
donderdag 14 augustus 2003

©2001-2024 WisFaq