Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Spectraalstelling, symmetrisch geval

Hier een stelling waarbij het bewijs strop loopt...
(we hebben het hermitisch en unitair geval bewezen in de les en het symmetrisch geval is "analoog". )

Is g: En®En een symmetrische afbeelding, dan bestaat er een orthogonale basis van eigenvectoren van g.

Bewijs: g heeft zeker 1 eigenwaarde, noem l1 met bijhorende eigenvector v1. Noem de vectorrechte v1=E1, als v1¹0, dan is En=E1 orth som met E1^
Nu moet ik nog bewijzen dat g de ruimte E1^ invariant laat. Hoe moet dat?

(PS het teken voor orthogonale som stond niet in de lijst. Het is dit ^ teken maar met een rondje errond (zoals Å en Ä )

(PS2 dit is geen vraag voor rookies )

Koen Mahieu

Koen M
Student universiteit België - woensdag 13 augustus 2003

Antwoord

Beste Koen,
je hoeft alleen nog te bewijzen:
als x loodrecht op v1 staat dan staat
g(x) ook loodrecht op v1.
Hier gebruik je (net als in het Hermitische geval) dat het inwendig product van v1 en g(x) gelijk is aan dat van g(v1) en x (dat is wat symmetrisch betekent).

Wel nu v1·g(x) = g(v1)·x = l1v1·x=0

kphart
vrijdag 15 augustus 2003

©2001-2025 WisFaq