Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tekenen van een ovaal

Ik ben schrijnwerker en dien een houten terras te vervaardigen in een ovale vorm.
Gegeven:
lengte = 6m
breedte = 4m
Hoe teken ik een ovaal?

bert g
Iets anders - donderdag 31 januari 2002

Antwoord

Eerst maar eens een wiskundige tekening van een ellips:

q1331img1.gif

Er geldt:
2a=r1+r2
2c=2√(a2-b2)

Met a=3m en b=2m krijgen we:
2c=2√(32-22)=2√5$\approx$4,47m

Wat hebben we nodig:
  1. een flink stuk hout
  2. twee spijkers (onderlinge afstand 4,47m)
  3. een touw van 6m (r1+r2)
  4. een potlood

Sla de spijkers in het hout. Verbind het touw met een kant aan F1 en andere kant aan F2. Plaats het potlood zo dat het touw strak staat en teken de ellips.

q1331img2.gif

Zie Ellipse

WvR
donderdag 31 januari 2002

©2001-2024 WisFaq