Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 13244 

Re: Straal cirkel en koorde

Dit plaatje geeft exact weer wat ik bedoel. Hoe bereken ik nu de radius van de boog P? Svp een antwoord opdat ik ook bij andere basis lengten en andere koorden zelf de berekening van de circel kan maken.
Bedankt voor de snelle reactie.

H. Vog
Docent - woensdag 30 juli 2003

Antwoord

Eerst maar 's een tekening:
q13245img1.gif
Wat weten al (in cm):
AM=r
MQ=r-20
AB=100
AQ=50

In $\Delta$MQA geldt de stelling van Pythagoras, dus:
(r-20)2+502=r2

Deze vergelijking laat zich wel oplossen:
r2-40r+400+2500=r2
-40r+2900=0
40r=2900
r=721/2

Waarmee dit vraagstuk ook weer is opgelost.

WvR
woensdag 30 juli 2003

Re: Re: Straal cirkel en koorde

©2001-2024 WisFaq