Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Dubbele eigenwaarde

Hallo,

Ik zou graag weten hoe men een dubbele eigenwaarde bekomt en wat de betekenis ervan is? Men vertrekt van deze matrix.

|
|
|
|
023|
|
|
|
236
368

De vergelijking die hieruit voorkomt is:

-t3 + 11t2 + 25t + 13 = 0

Hieruit komen 3t's nl.
t1 = 13, t2=t3=-1
-1 wordt een dubbele eigenwaarde genoemd.
Hoe slaagt men erin om voor t2 en t3 dezelfde uitkomst te bekomen?

Alvast bedankt!

John
Student universiteit België - dinsdag 24 juni 2003

Antwoord

Stel eerst vast dat t=-1 een oplossing is!
-(-1)3+11·(-1)2+25·-1+13=0
1+11-25+13=0
Gebruik de regel van Horner!

Regel van Horner

Geef in de bovenste regel de coëfficiënten van de veelterm die je wil ontbinden en in het linker vakje het gekende nulpunt. Vul nul in voor de ontbrekende termen. Klik op 'Bereken' en je krijgt in de onderste regel het resultaat.

|
|


|


Vul maar in!
Je krijgt:
-t2+12t+13=0
t2-12t-13=0
(t-13)(t+1)=0
t=13 of t=-1
Dus
-t3+11t2+25t+13=-(t+1)(t+1)(t-13)=-(t+1)2·(t-13)
Zoals je ziet is t=-1 een dubbel nulpunt.

WvR
dinsdag 24 juni 2003

©2001-2025 WisFaq