\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 12713 Re: Re: Transformatiematrix het kan er verkeerd staan in de opgave, maar er staat letterlijk: bereken de (2 dim)tranformatiematrix voor een spiegeling om de lijn y = a*x jansen Student hbo - zondag 22 juni 2003 Antwoord Eerst roteer je het assenstelsel over de hoek h = arctan(a). Dit komt overeen met een transformatiematrix A = [cos(h) sin(h)] [-sin(h) cos(h)] Daarna spiegel je over de nieuwe x-as, die nu samenvalt met de gevraagde rechte. Transformatiematrix hiervan is B = [1 0] [0 -1] Tenslotte nog de inverse van de eerste transformatie, namelijk het terugdraaien van het assenstelsel naar de oorspronkelijke situatie. De totale transformatie wordt nu beschreven door een matrix S = A-1.B.A waarin A-1 ook gelijk is aan AT, de getransponeerde van A. Uitwerking en vereenvoudiging levert uiteindelijk dat S = [cos(2h) sin(2h)] [sin(2h) -cos(2h)]Ter controle stel je bijvoorbeeld h=45°. cl maandag 23 juni 2003 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
het kan er verkeerd staan in de opgave, maar er staat letterlijk: bereken de (2 dim)tranformatiematrix voor een spiegeling om de lijn y = a*x jansen Student hbo - zondag 22 juni 2003
jansen Student hbo - zondag 22 juni 2003
Eerst roteer je het assenstelsel over de hoek h = arctan(a). Dit komt overeen met een transformatiematrix A = [cos(h) sin(h)] [-sin(h) cos(h)] Daarna spiegel je over de nieuwe x-as, die nu samenvalt met de gevraagde rechte. Transformatiematrix hiervan is B = [1 0] [0 -1] Tenslotte nog de inverse van de eerste transformatie, namelijk het terugdraaien van het assenstelsel naar de oorspronkelijke situatie. De totale transformatie wordt nu beschreven door een matrix S = A-1.B.A waarin A-1 ook gelijk is aan AT, de getransponeerde van A. Uitwerking en vereenvoudiging levert uiteindelijk dat S = [cos(2h) sin(2h)] [sin(2h) -cos(2h)]Ter controle stel je bijvoorbeeld h=45°. cl maandag 23 juni 2003
cl maandag 23 juni 2003
©2001-2025 WisFaq