Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van een buigraaklijn

Ik moet de vergelijking van de buigraaklijn van de functie f(x)=xex opstellen. Ik weet dat je via de tweede afgeleide het buigpunt moet vinden, en ik ben uitgekomen op de x-coordinaat van het buigpunt x=-2. Maar hoe vind ik dan de vergelijking van de buigraaklijn?

sylvie
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 22 juni 2003

Antwoord

Ok, je weet dus al dat f''(-2)=0 en dat P(-2,f(-2)) een raakpunt is. Wat is nu de raaklijn in het punt P(-2,f(-2))?

Hoe deed je dat eerst? Met de afgeleide de richtingcoëfficiënt bepalen... en dan het raakpunt invullen in y=ax+b, waarbij a dan de rico is het raakpunt. Toch? Zou dat lukken denk je? Die buigraaklijn is dus 'gewoon' een raaklijn aan de grafiek van f.

Mocht het niet lukken dan horen we het wel...

WvR
zondag 22 juni 2003

Re: Vergelijking van een buigraaklijn

©2001-2024 WisFaq