Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe bereken ik deze limiet?

de limiet voor x®1 van functie
f(x)= xn+1-(n+1)xp + n/pxp+1-(p+1)x+1 met pn

Mieke
Student universiteit België - zondag 15 juni 2003

Antwoord

Als je x=1 invult krijg je 0/0. Je kunt nu gebruik maken van de Stelling van l'Hopital.
Hiervoor moet je teller en noemer differentiëren en kijken of de limiet nu wel bestaat. Na differentíëren van teller en noemer krijg je de breuk
(n+1)xn-(n+1)pxp-1/p(p+1)xp-(p+1).
Nu kun je x=1 veilig invullen (als tenminste p¹1 en p¹-1), en dit levert je dan het antwoord.

jr
zondag 15 juni 2003

©2001-2024 WisFaq