Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenen met hexadecimale getallen

Ik zou graag willen weten hoe je hexadecimale getallen vermenigvuldigt. Ik snap wel hoe je van decimaal naar hexadecimaal kan rekenen maar niet hoe je kunt vermenigvuldigen en delen en aftrekken en optellen.

-
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 12 juni 2003

Antwoord

Doe gewoon hetzelfde als bij decimale getallen. In plaats van met decimale cijfers te rekenen, gebruik je nu de hexadecimale "cijfers".

Wat je daarvoor natuurlijk wel nodig hebt zijn de tafels van vermenigvuldiging van die cijfers! Je moet dus het produkt "van buiten" kennen van alle mogelijke paartjes hexadecimale cijfers (dus van 0 tot F), net zoals je die ook nodig hebt in het decimale stelsel.

Voorbeeld: 2F x A5 = ?

Benodigde produkten van cijferparen:
2 x A = 14
2 x 5 = A
F x A = 96
F x 5 = 4B

Daaruit volgt dan dat

002F
00A5
----
004B
00A0
0960
1400
----
1E4B

Wat je kan besluiten is dat om handig te kunnen rekenen met hexadecimale getallen, je dat eigenlijk al jaren geleden zou moeten aangeleerd zijn, reeds van in de basisschool. Het principe is volledig hetzelfde dan bij de decimale getallen, je hebt er alleen wat ervaring en geheugen voor nodig, zodat je bepaalde tussenresultaten niet op je vingers moet zitten uittellen.

cl
donderdag 12 juni 2003

Re: Rekenen met hexadecimale getallen

©2001-2025 WisFaq