Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoeveel ribben heeft een dodecaëder?

Hoeveel ribben heeft een dodecaeder?

Ans
Ouder - maandag 2 juni 2003

Antwoord

Je zou natuurlijk gewoon kunnen tellen!? Heb je daar geen zin in ... dan kan het ook zo: een dodecaëder bestaat uit 12 regelmatige vijfhoeken, dus in totaal 12·5=60 zijden. Elke twee zijden vormen samen één ribbe... dus zijn er 30 ribben! Zo ook voor het aantal hoekpunten. Er zijn 12·5=60 hoekpunten van de vijfhoeken... elke 3 hoekpunten vormen een hoekpunt van het lichaam, dus zijn er 20 hoekpunten.

Uiteraard kan je dat ook toepassen op andere lichamen:

Kubus
Een kubus heeft 6 zijvlakken met steeds 4 zijden, dus 6·4/2=12 ribben... er komen 3 ribben bij elkaar in een hoekpunt, dus.. 6·4/3=8 hoekpunten.

WvR
maandag 2 juni 2003

©2001-2024 WisFaq