Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afleiden van hyperbolische functies

Ik ben niet zeker van de afgeleides en van het teken, graag eens controleren
sinh'x=cosh x
cosh'x=sinh x
tgh'x=1/cosh2x
cotgh'x=-1/sinh x
bgsinh'x=1/(x2+1)^1/2
bgcosh'x=1/(x2-1)^1/2
bgtgh'x=1/1-x2
bgcotgh'x=????

Katrie
Student universiteit België - woensdag 28 mei 2003

Antwoord

1) d/dx[cotgh(x)] = -1/sinh2(x)
2) d/dx[bgcotgh(x)] = d/dx[bgtgh(1/x)] = 1/(1-x2)

In combinatie met de voorlaatste formule uit jouw lijstje zou je nu kunnen denken dat er een C bestaat waarvoor

bgcotgh(x) = bgtgh(x) + C

Dat is echter niet zo: bgtgh(x) bestaat namelijk alleen voor x tussen -1 en +1, bgcotgh(x) alleen daarbuiten.

cl
woensdag 28 mei 2003

©2001-2024 WisFaq