Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Koordenvierhoek

Als een koordenvierhoektwee even lange diagonalen heeft dan is het een gelijkbenig trapezium. Hoe kan ik dat bewijzen?

Eva
Student Hoger Onderwijs België - maandag 26 mei 2003

Antwoord

We gebruiken de stelling:
Gelijke koorden van een cirkel (hier AC=BD) onderspannen gelijke bogen.
q11683img1.gif
Zodat: bg(ADC) = bg(BCD)
Maar deze hebben bg(CD) gemeenschappelijk, zodat:
bg(AD) = bg(BC), en dus ook (volgens de omgekeerde van de genoemde stelling):
AD = BC
Maar zeker is dan ook C1 = A1 (omtrekshoeken op gelijke bogen)
Dus AB // CD (verwisselende binnenhoeken)
ABCD is dus een gelijkbenig trapezium.

dk
maandag 26 mei 2003

©2001-2024 WisFaq