\require{AMSmath} Differentiaalvergelijking oplossen hoe los ik volgende differentiaalvergelijking op? y'[0](x)+ly[0](x)=0 y'[i](x)+ly[i](x)=ly[i-1](x) als y[i]0=0 als i0 en y[0]0=1 loof j Student universiteit België - maandag 19 mei 2003 Antwoord Vermenigvuldig beide leden met exp(lx). Het linkerlid wordt dan = y'i(x).exp(lx) + yi(x).l.exp(lx) = d/dx [ yi(x) . exp(lx) ] De oplossing van de i-de differentiaalvergelijking is dan yi(x) = exp(-lx).[òy[i-1](x).exp(lx)dx + Ci] Zo vinden we achtereenvolgens y0(x) = exp(-lx) y1(x) = exp(-lx).(lx) y2(x) = exp(-lx).(l2x2/2) y3(x) = exp(-lx).(l3x3/6) Je kan nu zelf aantonen dat ALS yk(x) = exp(-lx).(lkxk/k!) dat DAN yk+1(x) = exp(-lx).(lk+1xk+1/(k+1)!) wat het bewijs dan zal vervolledigen. Nog een leuke opmerking, die ik niet meteen heel rigoureus kan ondersteunen (vanwege de oneindige sommen): Noem z(x) de som van alle functies yi(x). Dan geldt voor z(x) z'(x) + lz(x) = lz(x), met randvoorwaarde z(0)=1 De oplossing daarvan is natuurlijk z=1. Tel nu alle gevonden oplossingen voor yi(x) op. Inderdaad! PS: Laplacegetransformeerden maken deze opgave nog iets eenvoudiger denk ik. cl dinsdag 20 mei 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
hoe los ik volgende differentiaalvergelijking op? y'[0](x)+ly[0](x)=0 y'[i](x)+ly[i](x)=ly[i-1](x) als y[i]0=0 als i0 en y[0]0=1 loof j Student universiteit België - maandag 19 mei 2003
loof j Student universiteit België - maandag 19 mei 2003
Vermenigvuldig beide leden met exp(lx). Het linkerlid wordt dan = y'i(x).exp(lx) + yi(x).l.exp(lx) = d/dx [ yi(x) . exp(lx) ] De oplossing van de i-de differentiaalvergelijking is dan yi(x) = exp(-lx).[òy[i-1](x).exp(lx)dx + Ci] Zo vinden we achtereenvolgens y0(x) = exp(-lx) y1(x) = exp(-lx).(lx) y2(x) = exp(-lx).(l2x2/2) y3(x) = exp(-lx).(l3x3/6) Je kan nu zelf aantonen dat ALS yk(x) = exp(-lx).(lkxk/k!) dat DAN yk+1(x) = exp(-lx).(lk+1xk+1/(k+1)!) wat het bewijs dan zal vervolledigen. Nog een leuke opmerking, die ik niet meteen heel rigoureus kan ondersteunen (vanwege de oneindige sommen): Noem z(x) de som van alle functies yi(x). Dan geldt voor z(x) z'(x) + lz(x) = lz(x), met randvoorwaarde z(0)=1 De oplossing daarvan is natuurlijk z=1. Tel nu alle gevonden oplossingen voor yi(x) op. Inderdaad! PS: Laplacegetransformeerden maken deze opgave nog iets eenvoudiger denk ik. cl dinsdag 20 mei 2003
cl dinsdag 20 mei 2003
©2001-2024 WisFaq