Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rechthoek met maximale omtrek

Bepaal de rechthoek met maximale omtrek, waarvan de oppervlakte gelijk is aan die van een halve cirkel met straal 5. Bepaal de lengte en de breedte.

Nixie
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 7 mei 2003

Antwoord

ik noem de gezochte omtrek even A.
Gezocht de rechthoek met zijdes x en y met oppervlakte A met maximale omtrek
opp rechthoek = x·y = A = y = A/x
omtrek rechthoek = x+y+x+y = 2x+2y = 2x + 2A/x

maximale omtrek als afgeleide nul is, dus: 2 - 2A/x2 = 0 = x2=A = x=ÖA
de oppervlakte van een halve cirkel met straal 5 = .5·p· 52
dus: x=5·Ö(p/2) 6.26

MvdH
woensdag 7 mei 2003

©2001-2024 WisFaq