\require{AMSmath} Wat is de functie inv bij tandwielen? De formule waarin 'inv' voorkomt is deze die wordt gebruikt voor het berekenen van de tanddikte op de kopcirkel van een tandwiel. De formule is de volgende: sa = (da /d).s + da (inv a - invaa) Hierbij is cos aa = db / da met sa = tanddikte op kopcirkel da = diameter kopcirkel s = tanddikte op steekcirkel a = drukhoek Ik weet niet hoe ik inv a moet berekenen. Bij een uitgewerkte voorbeeld: inv 20° = 0,01490438 inv 31,321258° = 0,06185875 inv 25,6655213° = 0,0325787 Heeft u enig idee waarvoor inv staat in deze formule? De cursus tandwielen waarin deze formule staat dateert van de jaren 70, dus het kan wel over een heel oude notatie gaan. met vriendelijke groet Kasper Student Hoger Onderwijs België - maandag 28 april 2003 Antwoord Het betreft hier de evolvente functie. Per definitie geldt: inv(a)=tan(a)-aWaarbij a dan wel in radialen moet! Voorbeeld inv(20°)=tan(20°)-20/180·p=0,0149043 Kom er maar eens op!Overgens kwam ik op deze pagina meer interessant materiaal tegen...! Misschien toch maar eens neuzen... Zie Evolvente (PDF) WvR woensdag 30 april 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
De formule waarin 'inv' voorkomt is deze die wordt gebruikt voor het berekenen van de tanddikte op de kopcirkel van een tandwiel. De formule is de volgende: sa = (da /d).s + da (inv a - invaa) Hierbij is cos aa = db / da met sa = tanddikte op kopcirkel da = diameter kopcirkel s = tanddikte op steekcirkel a = drukhoek Ik weet niet hoe ik inv a moet berekenen. Bij een uitgewerkte voorbeeld: inv 20° = 0,01490438 inv 31,321258° = 0,06185875 inv 25,6655213° = 0,0325787 Heeft u enig idee waarvoor inv staat in deze formule? De cursus tandwielen waarin deze formule staat dateert van de jaren 70, dus het kan wel over een heel oude notatie gaan. met vriendelijke groet Kasper Student Hoger Onderwijs België - maandag 28 april 2003
Kasper Student Hoger Onderwijs België - maandag 28 april 2003
Het betreft hier de evolvente functie. Per definitie geldt: inv(a)=tan(a)-aWaarbij a dan wel in radialen moet! Voorbeeld inv(20°)=tan(20°)-20/180·p=0,0149043 Kom er maar eens op!Overgens kwam ik op deze pagina meer interessant materiaal tegen...! Misschien toch maar eens neuzen... Zie Evolvente (PDF) WvR woensdag 30 april 2003
inv(a)=tan(a)-aWaarbij a dan wel in radialen moet! Voorbeeld inv(20°)=tan(20°)-20/180·p=0,0149043 Kom er maar eens op!Overgens kwam ik op deze pagina meer interessant materiaal tegen...! Misschien toch maar eens neuzen...
Zie Evolvente (PDF)
WvR woensdag 30 april 2003
©2001-2024 WisFaq