Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Verhouding straal zijde

Hallo
Deze is de opgave: een cirkel en een vierkant hebben hetzelfde middelpunt. Wat is de verhouding van de zijde van het vierkant tot de straal van de cirkel, als geweten is dat de gearceerde deeltjes in de figuur dezelfde oppervlakte hebben?
Ik deed dit:
opp cirkel = πr2
Opp vierkant = s3
Het deel van het vierkant buiten cirkel = tot opp vierkant – opp binnen de cirkel van de vierkant.
Het deel van de cirkel buiten het vierkant is de totale oppervlakte van de cirkel min de oppervlakte van het deel van het vierkant binnen de cirkel.

Omdat het vierkant en de cirkel hetzelfde middelpunt hebben, is het grootste vierkant dat binnen de cirkel past zo geplaatst dat de diagonaal van het vierkant gelijk is aan de diameter van de cirkel. De zijde van dit vierkant is s.
De oppervlakten van deze twee delen zijn gelijk = >
s2 - πr2 = πr2 - s2 = > s/R = Vπ
Klopt dit?
Mvg

piet
2de graad ASO - zondag 20 oktober 2024

Antwoord

Je refereert aan gearceerde deeltjes; maar er is geen plaatje, dus we kunnen niet zien wat de vraag eigenlijk is.

In het tweede deel gaat er iets mis. Als de diagonaal van het vierkant gelijk is aan de diameter (dat is dus 2r) en de zijde van het vierkant is gelijk aan s dan is de diagonaal ook gelijk aan s\sqrt2. Dus volgt 2r=s\sqrt2, of s=r\sqrt2.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 20 oktober 2024



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics