De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Spiegeling rond een punt

 Dit is een reactie op vraag 98328 
Ok, bedankt. Ik probeer dit:
tov 2
x$\to$ -x
f(x) = (-x)2 = x2
x $\to$ x - 4
f(x) = (x - 4)2

tov -1
f(x) $\to$ -f(x)
f(x) =-(x - 4)2
f(x) $\to$ f(x)-2
f(x) = -( x - 4)2 - 2.
Is dit een goed aanpak of kan het korter?

greetj
3de graad ASO - maandag 7 oktober 2024

Antwoord

De aanpak lijkt goed, voorzover ik hem kan ontcijferen. Ik zou wat uitleg bij de stappen schrijven (dan begrijp ik als ik het later teruglees beter wat ik aan het doen was).
Bijvoorbeeld: $x$ spiegelen ten opzichte van $2$ doe je door in de $y$-as te spiegelen en dan $4$ naar rechts opschuiven. Dat voert $x$ over in $4-x$.
Dan $y$ spiegelen in $-1$: spiegelen in de $x$-as en twee naar beneden schuiven, dus $y$ wordt overgevoerd in $-2-y$.
Dat voert $y=x^2$ over in $-2-y=(4-x)^2$, ofwel $y=-2-(x-4)^2$.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 8 oktober 2024



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3