De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Inkoop en verkoop

Een handelaar maakt door in- en verkoop van een partij goederen een winst van 1.618,12 euro. bereken bij zowel a. als b. de inkoopprijs en de verkoopprijs indien:

a. de winst 21% van de inkoopprijs was.
b. de winst 18% van de verkoopprijs was.

Maria
Cursist vavo - vrijdag 19 januari 2024

Antwoord

Neem aan dat de inkoopsprijs gelijk is aan $I$ en de verkoopsprijs gelijk aan $V$.

a.
Bij a. weet je dat 21% van $I$ gelijk is aan €1618,12.

$
\eqalign{
& 0,21 \cdot I = 1618,12 \cr
& I = \frac{{1618,12}}
{{0,21}} \approx 7705,33 \cr
& V = 7705,33 + 1618,12 = 9323,45 \cr}
$

b.
Bij b. weet je dat 18% van $V$ gelijk is aan €1618,12.

$
\eqalign{
& 0,18 \cdot V = 1618,12 \cr
& V = \frac{{1618,12}}
{{0,18}} \approx 8989,56 \cr
& I = 8989,56 - 1618,12 = 7371,44 \cr}
$

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 19 januari 2024
 Re: Inkoop en verkoop 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3