De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Loterij

Ik heb een vraag over volgende oefening: Bij een lottotrekking worden uit een trommel van 42 genummerde ballen naar willekeur 6 ballen getrokken. Iemand windt de lotto als hij de 6 getallen die bij deze ballen horen aanduidt op zijn formulier. Hoe meer getallen men aanduidt, hoe groter de kans om te winnen.
  • Hoeveel getallen moet men aanduiden om met minstens 50% zekerheid de lotto te winnen?
Ik probeerde dit met combinatie 42C6 in de noemer maar zit verder wat vast.

Charle
Student universiteit België - zaterdag 11 november 2023

Antwoord

Hallo Charles,

Als je n nummers kiest, en 6 daarvan moeten precies overeenkomen met de getrokken ballen, dan is de kans dat dit gebeurt gelijk aan:

$
kans = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
6 \\
6 \\
\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c}
{36} \\
{n - 6} \\
\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
{42} \\
n \\
\end{array}} \right)}}
$

Zie ook Wisfaq: Hypergeometrische verdeling. Kies n dus zodanig dat de uitkomst van deze breuk minimaal 0,5 is.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 12 november 2023



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3