Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rijpe bananen

Ik ben in de zestig en deze opgaaf kom ik niet uit:

Een bak bevat 7 rijpe en 5 onrijpe bananen. Als er een voor een drie uitgehaald worden zonder terugleggen, bereken de mogelijke waarden van een willekeurige variabele B die staat voor het aantal rijpe bananen.

De originele Engelse tekst hier in de bijlage

Koen v
Ouder - zondag 26 maart 2023

Antwoord

Ik neem daan dat de kansverdeling bedoeld wordt van de verschillende waarden van B. B kan 0, 1, 2 of 3 zijn. Het gaat hier bij dan om de hypergeometrische verdeling. De tabel ziet er dan zo uit:

{P(X = B)}
B
{\frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c}   7  \\   0  \\\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c}   5  \\   3  \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c}   {12}  \\   3  \\\end{array}} \right)}} = \frac{2}{{44}}}
0
{\frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c}   7  \\   1  \\\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c}   5  \\   2  \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c}   {12}  \\   3  \\\end{array}} \right)}} = \frac{{14}}{{22}}}
1
{\frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c}   7  \\   2  \\\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c}   5  \\   1  \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c}   {12}  \\   3  \\\end{array}} \right)}} = \frac{{21}}{{44}}}
2
{\frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c}   7  \\   3  \\\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c}   5  \\   0  \\\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c}   {12}  \\   3  \\\end{array}} \right)}} = \frac{7}{{44}}}
3


Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 26 maart 2023



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics