De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Levensduur lampen

Goedemorgen, Ik had een vraag over overige hypothese toetsen. Ik kom er niet helemaal mee uit om dit uit te leggen. De vraag is. Een fabrikant heeft de levensduur van twee type lampen onderzocht met als resultaat:

type 1: n = 110, 𝑋̅ = 1190 en s1 = 145,
type 2: m = 120, 𝑌̅ = 1170 en s2 = 139.

a. Toets H0: μ1 = μ2 versus Ha: μ1 ≠ μ2 ( $\alpha $ = 10 %).
b. Toets H0: σ1 = σ2 versus Ha: σ1 ≠ σ2 ( $\alpha $ = 5 %).

Ik hoop dat u mij kunt helpen.

Jade
Ouder - zondag 29 januari 2023

Antwoord

Dit worden twee tweezijdige toetsen.

Bij a een verschiltoets voor gemiddelden waarbij ik aanneem dat de werkelijke standaarddeviaties ongelijk zijn.
De vrijheidsgraden worden gebaseerd op de kleinste steekproef dus n=110 geeft v=109
sd = $\sqrt{}$ (s12/n1 + s22/n2) = $\sqrt{}$ (1452/110 + 1392/120) = 18,766
Toetsingsgrootheid is nu d/sd = 20/18,766 = 1,066
Vergelijken met de grenswaarden uit de t verdeling +/-1,66
(109 vrijheidsgraden, $\alpha $ =10%). Dus H0 handhaven

Bij b een verschiltoets voor varianties. Uit te voeren met een F toets.
Toetsingsgrootheid wordt f=s12/s22 = 1452/1392 = 1,088
De rechtergrens wordt F(vt;vn;0,975) = F(109;119;0,975) $\approx$ 1,64
Berekening linkergrens is niet relevant omdat de f $>$ 1 is.
Ook hier H0 handhaven.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Zie t value berekenen

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 30 januari 2023



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3