De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Bereken exact

 Dit is een reactie op vraag 97439 
Bedankt voor het snelle antwoord maar ik snap het toch nog niet helemaal. Hoe kan je van de helft naar het dubbele gaan? wordt sin (37°30') dan gewoon sin (75°). Mag je dit zomaar doen?

bo
3de graad ASO - zondag 4 december 2022

Antwoord

Ik zou daarvoor de halveringsformule voor de sinus gebruiken:

$
\eqalign{\sin \left( {\frac{1}
{2}x} \right) = \pm \sqrt {\frac{{1 - \cos (x)}}
{2}} }
$

Dat geeft:

$

\eqalign{\sin (37{,}5) = \sqrt {\frac{{1 - \cos (75^\circ )}}
{2}} = ... }
$

Gebruik voor $
\cos (75^\circ )
$ de somformule voor de cosinus:

$
\cos (x + y) = \cos (x)\cos (y) - \sin (x)\sin (y)
$

Dus:

$
\cos (75^\circ ) = \cos (30^\circ )\cos (45^\circ ) - \sin (30^\circ )\sin (45^\circ )
$

...en dan invullen!

Zou dat lukken?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 4 december 2022



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3