De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Slope (helling) berekenen bij een regressie

De vraag is: als X toeneemt met 3 en Y afneemt met 1, wat is dan de waarde van de slope (helling)?

Ik begrijp niet waarom 1 wordt gedeeld door -3 en niet -3 gedeeld door 1.

saja
Student universiteit - donderdag 24 november 2022

Antwoord

Hallo Saja,

Gebruikelijk is om de onafhankelijke variabele x te noemen en de afhankelijke variabele y. Bij het tekenen van een grafiek wordt de onafhankelijke variabele (x) horizontaal uitgezet, de afhankelijke variabele (y) verticaal.
De helling geeft weer hoeveel de afhankelijke variabele y verandert wanneer de onafhankelijke variabele met 1 toeneemt, bijvoorbeeld:
  • aantal meter per 1 seconde
  • bedrag per 1 product
  • gewicht per 1 m3 enz.
Je deelt dus de verandering van de afhankelijke variabele door de verandering van de onafhankelijke variabele. Bijvoorbeeld:
Je legt 15 meter af in 3 seconden, dan is de helling 15/3 = 5 m/s.

In jouw geval zou ik zeggen: de helling is de verandering van y (=-1) gedeeld door de bijbehorende verandering van x (=3), dus helling = -1/3.

Alhoewel het voor de uitkomst niet uitmaakt, vind ik de notatie 1/-3 wat onlogisch.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 24 november 2022



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3