De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Uitwerking, rekenregels machten

Beste WisFaq

Kan iemand mij helpen met deze opgave (zie bijlage)? Ik kan op geen enkele manier tot de juiste uitkomst komen.

Dank bij voorbaat en met vriendelijke groeten

Hendri
3de graad ASO - zondag 23 oktober 2022

Antwoord

Heel rustig werken, met gebruik van de rekenregels.
Ik zou eerst het deel tussen de haken vereenvoudigen: $a^{-3}/a^3=a^{-6}$, en $b^{\frac12}/b^{-\frac12}=b$, en $16=2^4$, en $81^{-2}=3^{-8}$,
Dus je krijgt
$$(3^{-8}\cdot 2^{-4}\cdot a^{-6}\cdot b)^{\frac34}
$$Met de regel $(x^y)^z=x^{y\cdot z}$ kun je de exponent over de factoren verspreiden.
In de wortel doe je ietsdergelijks, eerst dus
$$a^2b(ba^{\frac32})^{\frac12} = a^2bb^{\frac12}a^{\frac34}=a^{\frac{11}4}b^{\frac32}
$$De wortel trekken geeft nu $(a^{\frac{11}4}b^{\frac32})^\frac12$, die weer vereenvoudigen en dan de twee nog vermenigvuldigen.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 23 oktober 2022



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3