De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe moet je een matrix gebruiken?

Hai,

We hebben het op school over matrices, en we snappen er eerlijk gezegt helemaal niets van, onze leraar is de komende drie weken niet aanwezig. Wij hebben in deze periode een toets over het onderwerp. In het wiskunde boek staat het allemaal wazig uitgelegt, en er is ook geen andere docent die ons hierbij kan helpen.

Kun jullie misschien uitleggen hoe je matrices kan gebruiken. Zou u ook een heel simpel voorbeeldje erbij kunnen doen met een kleine uitleg?

Alvast heel erg bedankt,

xxx Petra & Ank

Petra
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 4 april 2003

Antwoord

Hallo,

Een simpel voorbeeld kan ik je best wel geven, als dat je verder kan helpen. Zo niet, stel dan een meer specifieke vraag.

De onderstaande matrix is een zogenaamde vierkante matrix van 5x5. Op de hoofddiagonaal,die van rechtsboven naar linksonder loopt, staan alleen maar nullen. Verder valt op dat de gebieden boven en onder de hoofddiagonaal elkaars spiegelbeeld vormen. Hoe ontstaat nu zo'n matrix en waar wordt hij voor gebruikt.
Om maar eens iets te noemen: in de transportsector, als afstandsmatrix.
Stel dat a,b,c,d,en e steden zijn die door een bedrijf bevoorraad moeten worden In welke stad kan het bedrijf zich dan het beste vestigen als het aantal te rijden kilometers zo laag mogelijk dient te blijven. In de matrix worden dan de afstanden tussen alle steden ingevuld. Op de bovenste rij lees je de afstanden van stad a tot de overige steden. De rij begint met een nul omdat de afstand van een stad tot zichzelf natuurlijk nul is. Tot slot worden dan de getallen uit elke rij opgeteld. Dat wordt dus: rij a=170 b=180 c=160 d=145 e=145 (ga zelf na)
De beste vestigingsplaats is dus stad d of e.
    a-  b-  c-  d-  e- 
a 0 35 65 45 25
b 35 0 30 55 60
c 65 30 0 25 40
d 45 55 25 0 20
e 25 60 40 20 0

Zie ook:

Met vriendelijke groet

pl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 4 april 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics